Dnia 26.10.2018r. Zarząd Oddziału Miejsko-Gminnego Związku Ochotniczych Straży Pożarnych RP w Szubinie był organizatorem gminnych eliminacji do OTWP. Przeprowadzono je w Muzeum Ziemi Szubińskiej. Miło nam poinformować, iż kpr. kadet Dawid Kwiatkowski – uczeń klasy wojskowej IITL okazał się zwycięzcą w kategorii szkoły ponadgimnazjalne. Dawid był najlepszy w części pisemnej oraz ustnej.

Czytaj więcej: 2018-10-26 Sukces Daniela Kwiatkowskiego w XLII Ogólnopolskim Turnieju Wiedzy Pożarniczej

Znalezione obrazy dla zapytania PPPP nakłoZAPROSZENIE

DLA RODZICÓW DZIECI Z NIEPEŁNOSPRAWNOŚCIAMI,

W TYM  Z ZABURZENIAMI ZE SPEKTRUM AUTYZMU,

A TAKŻE CZŁONKÓW STOWARZYSZENIA NA RZECZ INTEGRACJI SPOŁECZNEJ - TWÓJ PRZYJACIEL

na kolejne spotkanie Grupy Wsparcia

 w dniu 13.11.2018 r. w godzinach 15.00-17.00

 w sali nr 305 Powiatowego Urzędu Pracy

(wejście jak do Poradni, III piętro)

w Nakle ul Dąbrowskiego 46

Czytaj więcej: 2018-10-26 PPPP zaprasza

W dniach 16 i 18 października 2018r. uczniowie kadeci klas I TL, II TL, III TL pod opieką nauczyciela edukacji wojskowej i jednocześnie wychowawcy klasy wojskowej ITL mjr. rez. Jarosława Odrobińskiego, przygotowując się do obchodów stulecia odzyskania przez Polskę niepodległości gościli w murach Muzeum oraz Biblioteki.

Czytaj więcej: 2018-10-18 Zajęcia dla klas wojskowych w Muzeum Ziemi Szubińskiej i Rejonowej Bibliotece Publicznej

Zakończył się projekt „Smaczne zdrowie” realizowany przez wolontariuszy współpracujących ze Stowarzyszeniem Przyjaciół Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych i. prof. Emila Chroboczka w Szubinie realizowany we współpracy z Powiatem Nakielskim w ramach „Zdrowia i Wolontariatu”.

Odbyło się 6 imprez zorganizowanych dla uczniów Zespołu Szkół Specjalnych w Szubinie, które cieszyły się sporym zainteresowaniem. Wolontariusze z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych, dzięki pozyskanym funduszom mogli przedstawić prelekcje, degustacje i warsztaty dotyczące smacznego i zdrowego jedzenia. Uczestnicy próbowali soku pomarańczowo- marchewkowego, dowiedzieli się, że błonnik w postaci otrąb dodanych do gofrów jest naprawdę smakowity. Podczas poczęstunku po uroczystości nadania imienia Szkole, wolontariusze częstowali gości warzywami z grilla, które są świetną alternatywą dla tłustych kiełbasek i mięs. W sezonie truskawkowym zostały przygotowane shake – koktajle z różnymi dodatkami, które też bardzo wszystkim smakowały. Na początku nowego roku szkolnego odbyła się prelekcja o konieczności jedzenia śniadania, a uczestnicy mieli okazję popróbować muesli z różnych owoców, płatków i jogurtu według własnych kompozycji.

Jako podsumowanie odbył się konkurs w dwóch grupach wiekowych, którego wyniki świadczą o tym, że uczestnicy uzyskali sporą wiedzę o zdrowym jedzeniu. Wysoki poziom zwycięzców zostało doceniony nagrodami. Wolontariusze bardzo chętnie przygotowywali i przeprowadzali zajęcia. Zaprzyjaźnili się z wieloma uczestnikami projektu. Na koniec została wydana broszura z przepisami na potrawy, które przygotowywali wolontariusze. Teraz uczestnicy mogą sami je przygotowywać i zaproponować je kolejnym osobom.

Zakładane cele projektu zostały osiągnięte, a wsparcie Powiatu Nakielskiego dla tego pomysłu można uznać za dobrze wykorzystane.

logo projektu Lekcje z ZUS

18.października w odbyło się spotkanie w ramach projektu edukacyjnego Lekcje z ZUS. Koordynator ds. komunikacji społecznej i edukacji przybliżył uczniom tematykę związaną z zadaniami które realizuje Zakładu Ubezpieczeń Społecznych w stosunku do osób w nim ubezpieczonych.

Czytaj więcej: 2018-10-18 Lekcje z ZUS

Podkategorie